De kenmerken

  • Geen aflossing: u betaalt uitsluitend hypotheekrente
  • 30 jaar maximaal belastingvoordeel
  • Kapitaalvrijstelling in box I wordt niet benut
  • Leenbedrag is niet hoger dan een bepaald percentage van de executiewaarde
  • Een overlijdensrisicoverzekering is soms verplicht

Geen aflossing
De naam zegt het al: bij deze hypotheekvorm wordt in beginsel niet afgelost, waardoor u een lagere maandlast kunt realiseren. U betaalt immers uitsluitend rente en geen premie om vermogen op te bouwen. Het nadeel is dat de hypotheek niet is afgedekt met aflossing en/of een verzekering. Dit hoeft ook niet altijd gewenst te zijn, bijvoorbeeld als de waarde van de woning toereikend is. Een (gedeeltelijk) aflossingsvrije hypotheek is vaak interessant als u op latere leeftijd een eigen huis wilt kopen.

Maximaal 30 jaar
Met een aflossingsvrije hypotheek kunt u maximaal 30 jaar profiteren van de volledige rente-aftrek. Als het belastingvoordeel na 30 jaar wegvalt, stijgen de netto maandlasten.

Executiewaarde
Een aflossingsvrije hypotheek is mogelijk voor een leenbedrag tot een bepaald percentage (meestal tussen de 50 en 100%) van de executiewaarde van het huis. Soms wordt een overlijdensrisicoverzekering bij deze hypotheek als voorwaarde gesteld. In combinatie met andere hypotheekvormen kan een aflossingsvrije hypotheek de maandlasten drukken.

HYPOTHEEKVORMEN
Aflossingsvrij
Belegging
Hybride
Klassiek
Leven
Spaar

OVERIGE INFORMATIE
NHG
Erkend hypotheekadviseur