De kenmerken

  • Vaste einddatum
  • Aflossing tijdens de looptijd
  • Zekerheid ten aanzien van de schuldvermindering
  • Fiscaal minder gunstig
  • Geen rendement op de aflossing

De lineaire hypotheek
Bij een lineaire hypotheek lost u iedere maand hetzelfde bedrag af. Daarnaast betaalt u rente over de resterende schuld. Omdat die schuld in het begin het hoogst is, zullen ook de totale hypotheeklasten
(= rente + aflossing) in het begin hoog zijn. Naarmate u meer aflost, zal uw schuld afnemen en de maandelijkse bedragen geleidelijk dalen. Dat betekent echter ook dat het belastingvoordeel in de loop van de tijd afneemt. Immers: u gaat steeds minder rente betalen.

De annu´teitenhypotheek
Bij de annu´teitenhypotheek blijven de bruto maandlasten gedurende de hele looptijd in principe gelijk. Maar door de jaren heen verandert wel de opbouw van de maandlasten. In het begin betaalt u veel rente en weinig aflossing en aan het eind is dat precies andersom. Ook bij deze hypotheekvorm gaat u dus steeds minder rente betalen, waardoor het belastingvoordeel vermindert. Met als gevolg dat uw netto maandlasten geleidelijk zullen stijgen.

Lineaire hypotheken en annu´teitenhypotheken worden tegenwoordig veel minder afgesloten. Er zijn nieuwe hypotheekvormen ontstaan, die onder andere meer fiscaal voordeel opleveren en dus financieel veelal gunstiger zijn.

HYPOTHEEKVORMEN
Aflossingsvrij
Belegging
Hybride
Klassiek
Leven
Spaar

OVERIGE INFORMATIE
NHG
Erkend hypotheekadviseur